Meteorologie & Seismologie in Nederland

Natuurlijke Seismiciteit
Kernexplosies
Seismisch Risico
Geinduceerde Seismiciteit

Ozongat

Geinduceerde seismiciteit

Het noorden van Nederland (Groningen, Drente) kende geen seismiciteit tot 1986. Sindsdien zijn er 71 aardbevingen geregistreerd van een magnitude tussen 1.5 en 3.0 op de schaal van Richter. Sinds 1989 is tevens seismiciteit waargenomen in het westen van Nederland. Na een eerste schok bij Purmerend volgden recent twee bevingen bij Alkmaar (6 augustus en 21 september 1994). De maximale magnitude van de gevoelde bevingen is 3.2 op de schaal van Richter. Al deze aardbevingen zijn waarschijnlijk gerelateerd aan de extractie van gas uit de bodem.

Omdat de bodemruis in het Noorden en Westen van Nederland een factor 10 tot 100 groter kan zijn dan in het zuiden en oosten van het land, is in 1991 een experimenteel boorgat van 300m diepte bij Finsterwolde (Gr.) in gebruik genomen. De bodemruis neemt snel af met diepte, zodat dit station in staat bleek kleine aardbevingen te registreren, die oppervlakte instrumenten niet waarnamen. Dit heeft tot gevolg dat een veel vollediger beeld van de lokale seismiciteit is ontstaan.

Aangezien het boorgat bij Finsterwolde zeer succesvol bleek, is besloten een netwerk van in totaal 8 boorgat stations te installeren om Noord Nederland adequaat te kunnen monitoren. Recent is tevens besloten een netwerk van 3 boorgat stations rond Alkmaar te installeren. Beide netwerken zijn sinds mei 1995 operationeel.


Copyright © 1995-2024 www.kitezonenoord.nl  --- Gewijzigd :
Broeikaseffect · Het weer tijdens de Elfstedentocht · El Niño · Europees klimaat verandert Webmaster webmaster@kitezonenoord.nl