Meteorologie & Seismologie in Nederland

Natuurlijke Seismiciteit
Kernexplosies
Seismisch Risico
Geinduceerde Seismiciteit

Ozongat

Natuurlijke seismiciteit

Het "Weerservice Nederland" opereert een netwerk van digitale seismografen in Nederland. Het doel van dit netwerk is de natuurlijke seismiciteit van Nederland te registreren en te analyseren. Bovendien wordt dit netwerk gebruikt voor de registratie en analyse van verder weg gelegen aardbevingen, waarna de resultaten van de analyse in internationale data bestanden worden opgenomen. Deze databestanden worden door onderzoekers veelvuldig gebruikt, bijvoorbeeld in studies van de structuur van de aarde (tomografie).

De stations van het "Weerservice Nederland" netwerk zijn gelegen in het oosten en zuiden van Nederland. De reden hiervoor is dat de natuurlijke seismiciteit in de provincie Limburg het grootst is en de bodemruis laag. Aangezien een goede verspreiding van stations over Nederland van belang is, is ook een station in Drenthe opgenomen (WIT). Station DBN is operationeel sinds 1904 en registreert in digitale vorm sinds 1995.

Een overzicht van de seismiciteit van Nederland laat zien dat in het Zuiden een directe relatie gelegd kan worden met aanwezige breuken in de ondergrond. De gemiddelde diepte van aardbevingen in deze regio is 15 km. De Roermond aardbeving van 13 April, 1992 is de grootste aardbeving in het gebied ooit geregistreerd. De sterkte van deze aardbeving was 5.8 op de schaal van Richter.

In het Noorden van Nederland is de seismiciteit geinduceerd. Dit betekent dat aardbevingen geen natuurlijke oorzaak hebben, maar vermoedelijk door de aardgaswinning in dit gebied worden veroorzaakt. De gemiddelde diepte van aardbevingen in dit gebied is 2.5 km. De grootste aardbeving in dit gebied vond plaats bij Alkmaar op 21 september 1994 en had een magnitude van 3.2 op de schaal van Richter. Sinds 1995 houdt het "Weerservice Nederland" deze regio in de gaten met behulp van 11 seismische waarnemings stations in boorgaten.


Copyright © 1995-2024 www.kitezonenoord.nl  --- Gewijzigd :
Broeikaseffect · Het weer tijdens de Elfstedentocht · El Niño · Europees klimaat verandert Webmaster webmaster@kitezonenoord.nl