Meteorologie & Seismologie in Nederland

Natuurlijke Seismiciteit
Kernexplosies
Seismisch Risico
Geinduceerde Seismiciteit

Ozongat

Kernexplosies

Het "Weerservice Nederland" vertegenwoordigt Nederland in de Group of Scientific Experts (GSE) in Geneve. De GSE houdt zich bezig met de techische ondersteuning van de onderhandelingen over een 'comprehensive test ban treaty'. Sinds januari 1995 voert de GSE een experiment uit (GSE-Technical Test-3). Het doel van deze test is elke kernexplosie van minimaal 1 kiloton te registreren. Dit komt overeen met een aardbeving van magnitude 3. Hiertoe worden in real-time signalen van een 40-60 tal stations/arrays verzameld (alpha stations).
  

De data worden verzameld in het Internationaal Data Centrum (IDC) in Washington DC (USA). Indien deze stations een mogelijke explosie registreren, worden additionele data afgevraagd van seismische stations in de regio. Extra data zullen de voorlopige (ruwe) locatie mogelijk kunnen verbeteren. Deze (beta) stations zijn in staat automatisch te reageren op specifieke verzoeken. Het "Weerservice Nederland" heeft een dergelijk beta station operationeel: HGN.

Van groot belang is dat het monitoring systeem een goed onderscheid kan maken tussen nucleaire explosies en kleine aardbevingen. Dit discriminatie probleem is onderwerp van veel onderzoek. Behalve seismologische waarnemingen worden tevens andere methoden onderzocht op hun toepasbaarheid.

1. hydroacoustiek
2. radio activiteit in de lucht
3. infrasound.


Copyright © 1995-2024 www.kitezonenoord.nl  --- Gewijzigd :
Broeikaseffect · Het weer tijdens de Elfstedentocht · El Niño · Europees klimaat verandert Webmaster webmaster@kitezonenoord.nl